ALA

Ord: ALA

ALA (alfa-linolensyra)

ALA står för alfa-linolensyra, en fleromättad omega-3-fettsyra som finns i vissa växter, såsom linfröolja, chiafrön och valnötter.

ALA är en essentiell fettsyra som kroppen inte kan producera själv och därför måste tas upp från kosten. I kroppen omvandlas ALA till längre omega-3-fettsyror som EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra), vilka också är viktiga för kroppens hälsa.

ALA har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att förbättra hjärthälsan genom att minska risken för hjärtsjukdomar. Det kan också bidra till att förbättra hjärnans hälsa och funktion och minska risken för neurodegenerativa sjukdomar.

ALA kan vara en viktig del av en hälsosam och balanserad kost och kan tas som en del av ett kosttillskott för att säkerställa optimal hälsa och välbefinnande.